Kokonaismassa vai todellinen massa?

Ajokortti antaa henkilölle oikeuden kuljettaa tiettyyn ajoneuvoluokkaan kuuluvaa ajoneuvoa. Ennen moottoriajoneuvon rattiin tai sarviin hyppäämistä on olennaista varmistaa, että oma ajokortti riittää kyseisen ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän kuljettamiseen.

Kun alla, eri ajokorttiluokkien kohdalla, puhutaan kokonaismassoista, on olennaista pitää mielessä, että ajo-oikeuden riittävyyttä pohdittaessa tutkitaan aina rekisteritietoihin merkittyjä suurimpia sallittuja kokonaismassoja – ei siis todellisia massoja.

Todellisen massan tietäminen on puolestaan tärkeää siinä vaiheessa, kun pohditaan, millaisen perävaunun vetoautoon saa kytkeä. Myös tämän varmistaminen on erittäin tärkeää ajo-oikeuden riittävyyden varmistamisen lisäksi.

AM-kortti

AM-luokan ajokortit jaetaan kahteen alaluokkaan erityisehdoilla 120 ja 121. Erityisehdolla 120 saa kuljettaa kaksi- tai kolmipyöräistä mopoa, jonka suurin rakenteellinen nopeus on yli 25 km/h mutta alle 45 km/h.

Erityisehdolla 121 saa puolestaan kuljettaa kevyttä nelipyörää (esim. mopoauto) sekä Suomessa sellaisia T3-luokan traktoreita, joiden suurin rakenteellinen nopeus on enintään 60 km/h. Kyseisen traktorin perässä saa olla myös hinattava ajoneuvo.

On myös mahdollista, että jollakin on vielä sellainen AM-luokan kortti, jossa ei ole kumpaakaan edellä mainituista erityisehdoista. Tällainen ajokortti oikeuttaa kuljettamaan sekä erityisehdon 120 että erityisehdon 121 mukaisia ajoneuvoja.

T-kortti

T-kortilla saa Suomessa kuljettaa traktoreita, joiden suurin rakenteellinen nopeus on enintään 60 km/h, lukuun ottamatta AM121-korttiluokan yhteydessä mainittuja traktoreita. Lisäksi T-luokan kortti valtuuttaa ajamaan moottorityökoneita, moottorikelkkoja sekä raskaita moottorikelkkoja. Kaikkien tässä kohdassa mainittujen perässä saa korttiluokan puolesta olla myös hinattava ajoneuvo (siis perävaunu tms.).

Jos traktorin suurin rakenteellinen nopeus ylittää 60 kilometriä tunnissa ja sen kokonaismassa on enintään 3 500 kg, tarvitaan sen ja siihen kytketyn hinattavan ajoneuvon muodostaman ajoneuvoyhdistelmän kuljettamiseen B-luokan ajo-oikeus. Traktorin kokonaismassan ylittäessä 3 500 kiloa tarvitaan traktorin ja siihen kytketyn hinattavan ajoneuvon kuljettamiseen kuorma-auton C1- tai C-luokan ajo-oikeus.

Kuljetettaessa puoliperävaunulla taikka kahdella tai useammalla toisiinsa kytketyllä perävaunulla henkilöitä (esim. kaupunkijunat) tulee vetävän ajoneuvon kuljettajalla olla DE-luokan ajoneuvoyhdistelmän kuljettamiseen oikeuttava ajokortti.

A1-kortti

A1-luokan ajokortti kulkee kansan suussa ”kevarikorttina”.

Se oikeuttaa ajamaan enintään 125 cm³ moottoripyörää, jonka enimmäisteho saa olla 11 kW ja teho-/painosuhde enintään 0,1 kW/kg.

Lisäksi A1-kortilla saa kuljettaa kolmipyörää, jossa on kolme symmetrisesti sijoitettua pyörää ja jonka enimmäisteho on 15 kW.

A1-luokan ajo-oikeus sisältää myös AM-luokan ajo-oikeuden.

A2-kortti

A2-kortilla saa kuljettaa moottoripyörää, jonka enimmäisteho on 35 kW ja teho-/painosuhde enintään 0,2 kW/kg. Tällainen moottoripyörä ei saa kuitenkaan olla muunnettu yli kaksi kertaa tehokkaammasta pyörästä.

A2-luokka sisältää myös AM- ja A1-luokkien ajo-oikeudet.

A-kortti

A-kortti kuuluu moottoripyöräkorttien kuningasluokkaan. Sillä saa kuljettaa kaikkia moottoripyöriä mahdollisine hinattavine ajoneuvoineen.

Lisäksi A-kortilla saa 21 vuotta täytettyään ajaa kolmella symmetrisesti sijoitetulla pyörällä varustettua kolmipyörää, jonka teho ylittää 15 kW.

A-luokan kortti sisältää siis myös AM-, A1- ja A2-luokkien ajo-oikeudet.

B-kortti

B-kortilla saa ajaa ajoneuvoja, joiden kokonaismassa on enintään 3 500 kg ja jotka on suunniteltu ja valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä. Olennaista on huomata, että kaikkien henkilöautoksi rekisteröityjen autojen kuljettamiseen pelkkä B-luokan ajo-oikeus ei riitä, sillä on olemassa myös kokonaismassaltaan yli 3 500 kg:n henkilöautoja – niiden kuljettamiseen tarvitaan, autosta riippuen, C1- tai C-luokan ajo-oikeus.

Mikäli vetoauto kuuluu B-luokkaan, voi pelkällä B-ajokortilla ajettaessa sen perässä olla kokonaismassaltaan enintään 750 kg:n perävaunu. Perässä voi olla myös painavampi perävaunu, mutta tällöin ajoneuvoyhdistelmän (vetoauto + perävaunu) yhteenlaskettu kokonaismassa saa olla enintään 3 500 kg.

B-ajokortti sisältää myös T-luokan ja AM-luokkien ajo-oikeudet. Tämän takia B-kortilla saa ajaa valtaosaa traktoreista niihin kytkettyine hinattavine ajoneuvoineen. Jos traktorin rakenteellinen nopeus on yli 60 km/h ja kokonaismassa on yli 3 500 kg:aa, B-ajokortti ei enää kuitenkaan riitä, ja tarvitaan, traktorista riippuen, C1- tai C-luokan kortti.

B-ajokortilla saa Suomessa – muualla kuin Ahvenanmaalla – ajaa myös kolmipyörää, jossa on kolme symmetrisesti sijoitettua pyörää ja jonka enimmäisteho on 15 kW. Tehorajoitus poistuu kortinhaltijan täyttäessä 21 vuotta.

B-kortti, jossa erityisehto 96

Suorittamalla ajokokeen tietyt kriteerit täyttävällä yhdistelmällä, saa B-korttiin hankittua erityisehdon 96. Tällöin kyseisellä kortilla saa kuljettaa myös sellaista ajoneuvoyhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto, perävaunun kokonaismassa ylittää 750 kg ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa ylittää 3 500 kg.

Tällä erityisehdolla terästetyllä B-ajokortilla ajettaessa yhdistelmän kokonaismassa on kuitenkin rajoitettu enintään 4 250 kg:aan.

BE-kortti eli kansankielellä ”pikku-E”

BE-kortin eli ”pikku-E:n” kohdalla on olennaista tarkastaa, milloin BE-luokan ajo-oikeus on myönnetty.

19.1.2013 tai sen jälkeen myönnetyllä BE-kortilla saa ajaa ajoneuvoyhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto ja perävaunu, jonka kokonaismassa on enintään 3 500 kg. Painavampien perävaunujen vetämiseen B-luokan vetoautolla tarvitaan tässä tapauksessa C1E-luokan ajo-oikeus. Tällöinkään yhdistelmän kokonaismassa ei saa ylittää 12 000 kg:aa.

Sen sijaan ennen 19.1.2013 myönnetyllä BE-kortilla saa vetää B-luokan vetoautolla periaatteessa mitä tahansa perävaunua, jonka voi laillisesti kytkeä kyseiseen ajoneuvoon.

C1-kortti ja C1E-kortti

C1-luokan ajokortilla saa ajaa muita kuin D1- tai D-luokan ajoneuvoja, joiden kokonaismassa on yli 3 500 kg mutta enintään 7 500 kg ja jotka on suunniteltu tai valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksaa henkilöä.

Ilman lisäkirjaimia pelkällä C1-kortilla saa kyseisen luokan vetoautolla vetää kokonaismassaltaan enintään 750 kg:n perävaunua.  Painavamman perävaunun vetämiseen tarvitaan C1E-luokan ajokortti. Tällöinkin yhdistelmän kokonaismassaa on rajoitettu niin, että se saa olla enintään 12 000 kg.

C1E-luokan ajo-oikeus sisältää BE-luokan ajo-oikeuden. Lisäksi se tuo myös jo BE-kortin eli ”pikku-E:n” kohdalla mainitun mahdollisuuden ajaa yhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto ja kokonaismassaltaan yli 3 500 kg:n painoinen perävaunu. Tällöinkin yhdistelmän kokonaismassa on rajoitettu enintään 12 000 kg:aan.

C-kortti ja CE-kortti

C-luokan ajokortilla saa ajaa muita kuin D1- tai D-luokkaan kuuluvia ajoneuvoja, joiden kokonaismassa ylittää 3 500 kg ja jotka on suunniteltu tai valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä. C-luokan ajokortti sisältää myös C1-luokan ajo-oikeuden.

Ilman lisäkirjaimia pelkällä C-kortilla saa vetää kyseisen luokan vetoautolla kokonaismassaltaan enintään 750 kg:n perävaunua. Mikäli C-kortin edellyttämällä vetoautolla halutaan vetää tätä painavampaa perävaunua, tarvitaan CE-luokan ajo-oikeus.

CE-luokan ajo-oikeus sisältää BE- ja C1E-luokkien ajo-oikeudet. Lisäksi se mahdollistaa myös sellaisen yhdistelmän ajamisen, jossa vetoautona on C1-luokan ajoneuvo ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa ylittää 12 000 kg.

D1-kortti ja D1E-kortti

D1-luokan ajokortti oikeuttaa kuljettamaan enintään kahdeksan metriä pitkää ajoneuvoa, joka on suunniteltu ja valmisteltu kuljettamaan kuljettajan lisäksi maksimissaan 16 henkeä.

Pelkällä D1-kortilla saa tällaisella autolla vetää perävaunua, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg. Mikäli perään haluaa painavamman perävaunun, tarvitaan D1E-luokan ajo-oikeus. D1E-luokan ajo-oikeus sisältää myös BE-luokan ajo-oikeuden.

D-kortti ja DE-kortti

D-luokan kortilla saa ajaa autoa, joka on suunniteltu ja valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi useampaa kuin kahdeksaa henkilöä. D-luokan kortti sisältää myös D1-luokan ajo-oikeuden.

Pelkällä D-kortilla saa kyseisen luokan autolla vetää perävaunua, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg. Painavamman perävaunun vetäminen edellyttää DE-luokan ajo-oikeutta. DE-kortti vaaditaan myös, jos on tarkoitus kuljettaa henkilöitä puoliperävaunulla tai useammilla toisiinsa kytketyillä perävaunuilla. DE-luokka sisältään myös BE- ja D1E-luokkien ajo-oikeudet.

Muutamia poikkeuksia korttivaatimuksiin

Edellä mainittuihin korttivaatimuksiin on olemassa muutamia poikkeuksia, jotka liittyvät pääsääntöisesti siirtoihin varikkoalueella, tiettyjen liikennetraktorien kuljettamiseen, kuljettajantutkintoon kulkemiseen, ajoneuvon huoltamiseen, korjaamiseen, katsastamiseen tai liikenteenvalvontaan sekä muihin valvontatoimenpiteisiin.

Näistä löytyy tarkemmin tietoa valtioneuvoston asetuksesta ajokorteista.

Autoliitto tai tämän tekstin kirjoittaja eivät vastaa siihen mahdollisesti jääneistä virheistä tai niiden seurauksista.