Turvaistuimen käyttö
Hyväkään turvaistuin ei toimi suunnitellulla tavalla, jos se on kiinnitetty väärin. Tärkeää on myös se, että lapsi kiinnitetään turvaistuimeen oikein.

Milloin turvaistuinta tulee käyttää?
Tieliikennelaissa määritellään, että alle 135 cm pitkän lapsen on käytettävä henkilö-, paketti- ja kuorma-autolla matkustaessaan lapsen turvalaitetta, mikäli autossa on turvavyöt tai turvalaite voidaan muutoin asentaa autoon. Poikkeuksen tähän tekevät taksit, joissa kolme vuotta täyttänyttä lasta saa kuljettaa pelkkää turvavyötä apuna käyttäen muualla kuin etuistuimella. Alle 3-vuotiasta lasta ei kuitenkaan saa koskaan kuljettaa ajoneuvossa – ei siis myöskään taksissa – ilman turvalaitetta.
Lapsen kuljettamiseen tarkoitettuja turvalaitteita ovat esimerkiksi turvakaukalo, turvaistuin ja turvavyöistuin. Kaikkien näiden laitteiden käyttöä koskevat samat ohjeet huolellisuudesta, vaikka tekstissä puhummekin yksinkertaisuuden vuoksi turvaistuimista.
Lasta ei saa kuljettaa etuturvatyynyllä varustetulla matkustajapaikalla selkä menosuuntaan asennetussa turvalaitteessa, ellei turvatyynyä ole tehty toimimattomaksi. Kasvot menosuuntaan asennettavalla turvalaitteella etuturvatyynypaikalla kuljetettaessa saattaa myös olla perusteltua turvatyynyn tekeminen toimintakyvyttömäksi, koska turvatyynyn aikuismatkustajaa varten suunniteltu laukeamiskulma saattaa olla vaarallinen pienelle lapselle. Kannattaa tutustua huolellisesti siihen, miten asiasta ohjeistetaan auton ja turvalaitteen käyttöohjeissa.
Linja-autolla matkustettaessa lapsen on omalla istumapaikallaan istuessaan käytettävä kyseiselle istumapaikalle asennettua turvavyötä tai lapsen turvalaitetta.
Perehdy ohjeisiin ennen turvaistuimen asennusta ja käyttöä
Lapsen turvaistuimen asennus autoon ja lapsen kiinnittäminen siihen ovat aikuisen tehtäviä. On tärkeää, että kaikki turvaistuimen asennuksen tai käytön kanssa tekemisissä olevat aikuiset perehtyvät huolellisesti sekä istuimen että auton käyttöohjeisiin. Turvaistuimessa tai autossa saattaa olla sellaisia toimintoja, säätöjä, osia tai muita huomioitavia asioita, jotka jäävät ilman käyttöohjeeseen perehtymistä huomaamatta.
Lapsen vanhempien on tärkeää huolehtia siitä, että esimerkiksi lasta kuljettavilla isovanhemmilla on riittävät valmiudet asentaa ja käyttää turvalaitetta oikein.
Turvaistuimen asennus ja käytön helppous ovat tärkeitä, jotta käyttövirheitä ei sattuisi. Siksi näille asioille annetaan painoarvoa myös Autoliiton julkaisemissa turvaistuintesteissä.
Turvaistuintestit
Autoliitto julkaisee Suomessa eurooppalaisten auto- ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamat turvaistuintestit. Turvaistuintestien istuinkohtaiset arviot ovat kaikkien luettavissa. Jäsenemme pääsevät lukemaan testeistä koko testiraportin, jossa tulokset ja niiden taustat on selitetty yksityiskohtaisemmin.

Turvakaukaloiden erityispiirteitä
Turvakaukaloissa on usein erillinen, muotoiltu vauvapesä, jonka tehtävä on estää pienen vauvan pään heiluminen sivusuunnassa ja loiventaa istumiskulmaa. Sama asia varmistetaan osassa kaukaloita erillisellä pääntuella ja vauvan pyllyn alle tulevalla, irrotettavalla, kaukalon mukaisesti muotoillulla tyynyllä.
Hyvässä turvakaukalossa on myös integroitu aurinkolippa estämässä auringon häikäisyä. Usein näkee samaan tarkoitukseen käytettävän takasivuikkunoihin kiinnitettäviä imukuppiverhoja. Ne saattavat kuitenkin aiheuttaa vaaraa kylkikolaritilanteessa auton turvaverhojen lauetessa. Näin kyseisen ominaisuuden integroiminen turvakaukaloon on varsin toimiva idea.
Turvakaukalo, turvaistuin ja turvavyöistuin – tarkista säädöt ja kiristä vyöt
Turvalaitteen turvavöiden korkeus on säädettävä oikein. Olkahihnojen on tultava selkänojan läpi lapsen hartian tasolta. Liian alhaalla oleva vyö jää lapsen alle – liian ylhäällä oleva vyö sen sijaan mahdollistaa lapsen luiskahtamisen vyön alta.
Lapsi on kiinnitettävä turvalaitteeseen tiukasti. Turvakaukalossa ja turvaistuimessa on usein omat turvavyöt – turvavyöistuimessa sen sijaan hyödynnetään pääsääntöisesti auton turvavöitä. Liian löysässä olevat turvavyöt mahdollistavat lapsen lentämisen pois istuimesta onnettomuustilanteessa turvalaitetyypistä riippumatta.
Erityisen ongelmallista on vöiden saaminen riittävän kireälle talvella, koska lapsella on päällään usein paksu toppapuku. Turvakaukaloa käytettäessä kyseinen ongelma on ratkaistavissa niin sanotun lämpöpussin avulla. Lämpöpussi on usein ostettava turvakaukaloon lisävarusteena. Lämpöpussissa turvakaukalon turvavyöt tulevat pussin sisään. Sen ansiosta lapsi voidaan laittaa istuimeen ilman paksuja toppavaatteita ja hänet saadaan kiristettyä turvavöillä tukevasti istuimeen. Lopuksi lämpöpussi vedetään kiinni, jolloin lapsi säilyy lämpimänä sen sisällä.
Turvaistuimissa ja turvavyöistuimissa on usein turvavyön korkeuden lisäksi säädettävissä myös pääntuen korkeus. Onkin tärkeää, että lasta istuimeen laittava tai hänen kiinnitystään varmistava aikuinen seuraa säätöjen oikeellisuutta ja nostaa pääntukea tai turvavyön korkeussäätöä aina tarvittaessa lapsen kasvaessa.
Varsinkin turvavyöistuimessa matkustavat vanhemmat lapset oppivat jossain vaiheessa laittamaan turvavyönsä kiinni itse. On kuitenkin tärkeää, että vanhempi tarkastaa lapsen turvavyön kiinnityksen ja kireyden aina ennen liikkeellelähtöä.
Kuten turvakaukalossa ja turvaistuimessa myös turvavyöistuimessa on vöiden sopiva kireys tärkeää, jotta ne toimivat suunnitellusti. Turvavyöistuimessa usein käytettävän auton oman turvavyön saa kiristettyä helposti vetämällä vyön vinosta osasta yläviistoon, kun vyö on kiinni. Näin myös lantiovyö kiristyy tiukasti lapsen kehoa vasten.
Autoliiton videoita turvaistuimen käytöstä ja asennuksesta
Tutustu Autoliiton videoihin, jotka käsittelevät turvaistuimen asennusta ja turvaistuimen käyttöä. Videoilla sekä autojen ja lasten turvalaitteiden käyttöohjeissa annettujen ohjeiden avulla varmistat, että lapsi ja istuin on kiinnitetty oikein. Vain oikein käytettynä turvalaite toimii suunnitellusti mahdollisessa onnettomuustilanteessa. Turvaistuimen käyttöä koskevalla videolla käsitellään turvallisuuden lisäksi matkustusmukavuutta ja istuimen käyttöön liittyviä asioita, jotka kannattaa huomioida ostopäätöstä tehtäessä.
Olennaista on myös muistaa vastuullinen ja esimerkillinen ajotapa, jonka ansiosta onnettomuudelta vältytään varmimmin kokonaan.