Lontoon maksut autoilijalle | Autoliitto

Olet täällä

Lontoon maksut autoilijalle

Lontoossa keskustan ruuhkamaksun lisäksi on otettu käyttöön myös saastemaksu.

Low Emission Zone, eli LEZ on käytössä Suur-Lontoon alueella ja se koskee muun muassa yli 2,5 tonnin painoisia matkailuautoja.

Ympäristövyöhykkeet

Congestion Charge
Lontoossa on käytössä arkipäivisin 7.00–18.00 ruuhkamaksu (Congestion charge). Maksullinen alue on merkitty liikennemerkillä, jossa on valkoinen C-kirjain punaisella pohjalla. Ruuhkamaksu on 11,50 puntaa/päivä. Tuulilasin sisäpuolelle laitettavan lupalapun voi ostaa huoltoasemilta tai kioskeista. Maksun voi maksaa myös verkossa tai matkapuhelimella, mikäli kuljettaja on rekisteröitynyt ajoneuvonsa maksujärjestelmään. Lupamaksu on suoritettava ajoa edeltävänä päivänä ennen klo 24.00. Mikäli maksu suoritetaan vasta seuraavana päivänä, peritään 2,50 punnan lisämaksu. Mikäli ruuhkamaksua ei suoriteta lainkaan, lähetetään ajoneuvon omistajalle 130 punnan lasku, joka alennetaan 65 puntaan, mikäli maksu suoritetaan 14 vuorokauden sisällä. Ruuhkamaksujen noudattamista valvotaan kameroin. Ruuhkamaksu koskee myös ulkomailla rekisteröityjä autoja.

Moottoripyörät, mopedit ja tietyt vaihtoehtoisia polttoaineita käyttävät ajoneuvot on vapautettu maksusta, samoin vammaisten kuljettamat ajoneuvot (jotka on rekisteröity Transport of London –virastossa).
Huom. Jos maksaa ruuhkamaksun internetin kautta, kannattaa varmistua siitä, että kyseessä on Transport for Londonin verkkosivut, koska verkossa on monia maksua periviä tahoja, jotka perivät palvelumaksua varsinaisen ruuhkamaksun lisäksi.

Verkossa on kartta Lontoon ruuhkamaksualueesta:
www.tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge/congestion-charge-zone 
Lisätietoa maksusta ja maksun suorittamismahdollisuus: www.tfl.gov.uk/roadusers/congestioncharging .

T-Charge (Toxicity Charge)

23.10.2017 jälkeen Lontoossa peritään 11,50 punnan suuruisen ruuhkamaksun lisäksi saastemaksua (T-Charge). Maksua peritään Euro 1-3 -päästöluokkiin kuuluvilta tai sitä vanhemmilta ajoneuvoilta (ei moottoripyöriltä). T-Charge-maksun suuruus on 10 puntaa per vuorokausi ja maksutavat ovat samat kuin ruuhkamaksun. Molemmat maksut voi maksaa yhdellä  kertaa.

T-Charge-maksun voimassaoloajat ja -alue ovat samat kuin ruuhkamaksun. Internetistä voi tarkastaa, pitääkö ajoneuvosta maksaa T-Charge-maksua: https://tfl.gov.uk/modes/driving/emissions-surcharge/emissions-surcharge....
Lisätietoa aiheesta: https://tfl.gov.uk/modes/driving/emissions-surcharge
 

Low Emission Zone, eli LEZ

Ympäristönsuojeluvyöhyke, jolla pyritään alentamaan päästöjä (Low Emission Zone, eli LEZ) on käytössä Suur-Lontoon alueella kaikkina päivinä kellon ympäri. Alue on viitoitettu valkoisin suorakaiteen muotoisin liikennemerkein, joissa on vihreä piste ja mustalla teksti ”Low Emission ZONE”. Alueen sisällä sekä ennakkovaroituksena mm. M25-tiellä käytetään sinipohjaisia opasteita. Rajoitukset koskevat kaupallisessa käytössä olevia raskaita ajoneuvoja, mutta myös kokonaismassaltaan yli 2,5 tonnin painoisia matkailuautoja, omapainoltaan yli 1,205 tonnin painoisia pickup–autoja tai pakettiautoja sekä minibusseja, joissa on enemmän kuin 8 paikkaa kuljettajan lisäksi.

Hintaesimerkki:
Kokonaismassaltaan 2,5 – 3,5 tonnin painoiset matkailuautot, jotka eivät täytä Euro3-normin mukaisia pienhiukkaspäästörajoja: 100,00 GBP/vuorokausi

Kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnin painoiset matkailuautot, jotka eivät täytä Euro4-normin mukaisia pienhiukkaspäästörajoja: 200,00 GBP/vuorokausi

LEZ-maksun lisäksi pitää maksaa ruuhkamaksu, mikäli ajaa ruuhkamaksualueelle.
Ulkomailla rekisteröidyt ajoneuvot pitää rekisteröidä Transport for London –virastoon, muutoin omistaja saa rangaistusmaksun. Rekisteröinnin voi tehdä sähköpostitse ja rekisteröinnin käsittelyyn kuluu noin 10 päivää.
Kameravalvonta on käytössä. Jos jättää LEZ-maksun maksamatta, voi saada ajoneuvotyypin mukaan vaihdellen 500 – 1 000 GBP suuruisen sakon.
Internetin kautta voi tarkastaa, koskeeko LEZ omaa autoa:
https://tfl.gov.uk/modes/driving/low-emission-zone/check-if-your-vehicle... .