Lemmikkien kanssa matkustaminen
Ulkomaille matkustettaessa on huolehdittava, että mukaan tulevan lemmikin matkustusasiakirjat ovat kunnossa. Lemmikkieläinpassi on koiran, kissan ja fretin matkustusasiakirja. Se on pakollinen kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa. Eläinlääkäri merkitsee passiin tiedot tunnistusmerkinnästä ja lemmikin saamista vaadituista loislääkityksistä ja rokotuksista.
Autoiluun tottuneet lemmikit voi hyvin ottaa mukaan matkalle. Turvallisin tapa kuljettaa koiraa autossa on kytkettynä valjaisiin tai farmariauton tavaratilassa kuljetushäkissä. On hyvä muistaa, että pienenkin koiran paino voi muuttua äkkijarrutuksessa monikymmenkertaiseksi.
Kesän matkoilla koiraa ei saa jättää autoon pitkäksi aikaa yksin. Auto kuumenee nopeasti ja saattaa aiheuttaa lemmikille lämpöhalvauksen, joka voi johtaa jopa kuolemaan. Mikäli koira joudutaan jättämään autoon yksin lyhyeksikin aikaa, tulee auto pysäköidä varjoisalle paikalle ja jättää ikkunat raolleen.
Ennen automatkaa, koira kannattaa käyttää lenkillä. Myös ruokkiminen tulee tehdä hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä. Pidemmällä matkalla kannattaa pysähdellä kahden tunnin välein. Automatkoilla vaikkapa tuttu lelu tuo turvallisuuden tunnetta koiralle.
Koira voi kärsiä matkapahoinvoinnista siinä missä ihminenkin. Koiran pelko on usein syynä matkapahoinvointiin. Jos koiralla on autossa epämukava olo, kannattaa koiraa totuttaa autoiluun pikkuhiljaa. Koiran matkapahoinvointia voidaan hoitaa myös eläinlääkäriltä saatavilla lääkkeillä, sekä eläinkaupoista tai apteekeista ostettavilla luontaistuotteilla.
Lemmikin tuonti- ja vientivaatimukset vaihtelevat maittain
Matkakohteella sekä reittivalinnalla on suuri merkitys lemmikin kanssa matkustamiseen, sillä lemmikkieläinten tuonti- ja vientivaatimukset vaihtelevat maittain. Ehtoja voi selvittää esimerkiksi kysymällä apua Suomessa sijaitsevalta kohdemaan ja/ tai kauttakulkumaan suurlähetystöstä tai edustustolta. Myös Ruokavirasto pyrkii mahdollisuuksien mukaan auttamaan ja neuvomaan lemmikkien kanssa matkustavia, esimerkiksi mistä he voivat tietoa lähteä etsimään ja mitä tietoja kannattaa selvittää. Ruokavirasto ei kuitenkaan ylläpidä sivustoja eri kohdemaiden tuontivaatimuksista.
Kohdemaat ja mahdolliset kauttakulkumaat asettavat pääsääntöisesti aina lemmikkien tuonnille/ kauttakululle ehtoja ja ajantasaisen tiedon ylläpitäminen on haasteellista. Eläimen omistajalla onkin vastuu selvittää kohdemaan säännöt ja varmistaa, että kaikki on kunnossa matkaa varten.
Määräyksiin on syytä perehtyä vähintään kaksi kuukautta ennen matkalle lähtöä. Koirien tuonti- ja vientivaatimukset vaihtelevat maittain. Ajankohtaiset tiedot tulee aina tarkistaa Ruokaviraston sivuilta ennen matkaan lähtöä. Säännöt ja määräykset voivat muuttua lyhyelläkin varoitusajalla.
Lemmikkieläinpassi on pakollinen koirille ja kissoille kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa, myös Norjaan ja Sveitsiin mentäessä.
Lemmikkien vienti EU:n ulkopuolelle
Suomesta voi viedä EU:n ulkopuolelle vain sellaisia lemmikkejä, joiden alkuperästä voidaan riittävällä tavalla varmistua. Lemmikillä on oltava tatuointi tai mikrosirutus eläimen tunnistamisen mahdollistamiseksi. Ruokavirasto neuvoo mahdollisten yllätysten välttämiseksi perehtyä ehtoihin hyvin ja riittävän aikaisin, jotta muun muassa kaikki vaadittavat rokotukset varoaikoineen saadaan hoidettua ennen matkaa.
Lemmikkieläinpassi
Lemmikkieläimen todistus eli niin sanottu lemmikkieläinpassi otettiin käyttöön Euroopan unionin jäsenmaissa kesällä 2004. Lemmikkieläinpassi vaaditaan koirilta, kissoilta, hillereiltä ja freteiltä kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa (sekä kaupalliset kuljetukset että omistajan mukana matkustavat lemmikit). Passin tarkoituksena on osoittaa, että eläin on tunnistettavissa ja että eläin täyttää jäsenmaiden välisissä kuljetuksissa vaadittavat eläinten terveyttä koskevat ehdot.
Lemmikkieläinpassia voidaan käyttää myös silloin, kun lemmikkieläin käy vierailulla EU:n ulkopuolisessa maassa, jos määränpäämaa hyväksyy passin tuontitodistuksena.
Lemmikkieläinpassin voi ostaa eläinlääkäriltä. Ennen passin myöntämistä eläinlääkäri tarkistaa, että eläin on tunnistusmerkitty (tatuointi tai mikrosiru) ja rokotettu raivotautia vastaan. Eläinlääkäri tekee kaikki merkinnät lemmikkieläinpassiin. Hän merkitsee passiin tiedot eläimestä ja omistajasta, tunnistusmerkinnästä, rokotuksista, mahdollisesta ekinokokkoosilääkityksestä sekä raivotautivasta-aineiden määrityksestä.
Eläinlääkäri tarkastaa eläimen tunnistusmerkinnän aina, kun passiin lisätään uusia tietoja, myös esimerkiksi uusintarokotuksen yhteydessä. Lemmikkieläinpassin malli on yhtenäinen koko EU:n alueella. Lisätietoa Ruokaviraston sivuilla.