Autoliiton jäsenlehti Moottori reissaa ja esittelee mielenkiintoisimmat matkakohteet niin kotimaassa kuin maailmalla.
Viro
Autolla Viroon
Moni suuntaa autolla Viroon nauttimaan Tallinnan ja muiden viehättävien kaupunkien tarjoamista kulttuurielämyksistä ja virolaisen keittiön herkuista.
Autoliitto on automatkailun asiantuntija Suomessa, ja tältä sivulta löydät ajantasaista ja luotettavaa tietoa automatkailusta Virossa. Matkustitpa sitten omalla autolla Tallinnaan tai kauemmas muihin kaupunkeihin, kannattaa tutustua maan liikennesääntöihin, leiriytymistä koskeviin rajoituksiin yms. ennen matkaanlähtöä – näin loma sujuu ongelmitta ja matkaan voi lähteä huolettomin mielin.
Sivun tiedot löytyvät myös mainiosta Autoillen Euroopassa -kirjasta, joka on kätevä ottaa mukaan matkaan ja on aina käden ulottuvilla.
Yleistietoa Virosta |
|
---|---|
Pinta-ala | 45 339 km² |
Asukasluku | 1,331 milj. |
Väestöntiheys | 29,1 as. / km² |
Valtakieli | viro |
Hallitusmuoto | tasavalta |
Pääkaupunki | Tallinna 426 538 |
Muita kaupunkeja | Tartto 100 000 Narva 70 000 Pärnu 44 000 |
Tärkeät yhteystiedot
- Poliisi 112
- Ambulanssi 112
- Palokunta 112
Liity Autoliiton jäseneksi
Tarjoamme jäsenillemme runsaasti matkailuun liittyvää tietoa, turvaa ja etuja. Tiepalvelu avustaa sinua hädän hetkellä yli 40 Euroopan maassa – olitpa ajoneuvossa matkustajana tai kuljettajana. Tarjoamme alennuksia autonvuokrauksesta, majoituksesta ja leiriytymisestä. Saat käyttöösi kaikki eri kohdemaita koskevat sisältömme.
Maantiedettä
Viro on pohjoisin Baltian valtioista, sijaitsee Itämeren itärannalla Suomenlahden eteläpuolella. Virossa on noin 1 500 järveä ja 2 000 saarta. Suurin järvi on Peipsijärvi. Maa on muodoiltaan tasainen. Viron korkein kohta on Suur Munamägi, jonka korkein huippu sijaitsee 317 m merenpinnan yläpuolella. Metsää Viron maa-alueesta on noin 50 %. Saarenmaa on Viron isoin saari. Muita isoja saaria ovat Hiiumaa, Muhu ja Vormsi. Tärkein Viron kansallispuisto on Lahemaan kansallispuisto. Luonnonsuojelualueita ovat mm. Viidumae, Vilsandi, Endla ja Alam-Pedja.
Apua ongelmatilanteissa
Tiepalvelu
Puhelin: +372 6979 188 tai matkapuhelimesta 1888 (Eesti Autoklubi/RedGo). Apu on maksullista. Maassa on myös muita tiepalvelua tarjoavia organisaatioita.
Autoliiton Plus- tai Premium-jäsen (tai ePlus/ePremium)
Autoliiton (e)Plus- tai (e)Premium-jäsen soittaa Suomeen Autoliiton palvelukeskukseen. Puhelinnumero löytyy jäsenkortista tai Autoliitto-sovelluksesta.
Päivitetty 4/2024.
Vältä sakot ulkomailla
Autoillen Euroopassa -kirjasta löydät automatkailijalle tärkeät tiedot 26 Euroopan maan säännöistä ja määräyksistä yksissä kansissa. Autoliiton jäsenenä saat oppaan hintaan 25 € (muille 30 €).
Raitiotien rakennustyöt Tallinnassa
Tallinnan Matkustajasatamaan johtavan raitiotien rakennustyöt alkoivat keväällä 2023.
Rakennustöiden aikana joukkoliikennereitit ja keskustan liikenteenohjaus muuttuvat tilapäisesti. Uusi raitiolinja aloittaa liikennöinnin kesällä 2024. Muiden raitiolinjan rakentamiseen liittyvien rakennustöiden arvioitu valmistumisajankohta on helmikuu 2025.
Ajantasaista tietoa tietoa tietöistä ja liikennemuutoksista englanniksi.
-
Jos onnettomuudesta aiheutuu henkilövahinkoja, tai jos onnettomuuden kulusta tai vahinkoilmoituksen tekemisestä syntyy erimielisyyttä, tai jos vahinkoa kärsinyt ei ole lainkaan paikalla (esimerkiksi on törmätty pysäköityyn autoon, lyhtypylvääseen, liikennemerkkiin jne.) pitää tehdä ilmoitus poliisille. Ilmoittamatta jättämisestä voi seurata sakkoa jopa 1 200 euroa sekä ajokieltoa enintään yksi vuosi.
Poliisille pitää myös ilmoittaa suurten riistaeläinten (susi, karhu, ilves, hirvi jne.) kanssa tapahtuneet vahingot.
Liikenneonnettomuudessa osallisena oleva henkilö ei saa nauttia alkoholia eikä muita päihdyttäviä aineita ennen kuin poliisi on varmistanut tilanteen onnettomuuspaikalla. Ajoneuvoja saa siirtää ainoastaan silloin, jos niistä aiheutuu liikenneruuhkaa, ja tapahtuman tiedot (ajoneuvojen sijainti) on merkitty ylös. Muutoin täytyy odottaa poliisin saapumista paikalle.
-
Onnettomuuden voi ilmoittaa suoraan paikan päältä älypuhelimella viroksi tai englanniksi nettisivuilla.
Digitaalisen onnettomuusraportin voi tehdä liikenneonnettomuudesta, jossa on olut osallisina enintään viisi ajoneuvoa. Ilmoituksen voi tehdä sekä Virossa että ulkomailla rekisteröidyistä ajoneuvoista. Ilmoituksessa pitää antaa tiedot onnettomuuteen osallistuneista ajoneuvoista ja onnettomuuden olosuhteista, laittaa kuvia ajoneuvoista ja onnettomuuspaikasta ja kun olet vahvistanut antamasi tiedot, vahinkoilmoitus lähetetään valitsemallesi vakuutusyhtiölle tarkastettavaksi.
Onnettomuusilmoituksen voi tehdä myös verkosta saatavilla olevalla lomakkeella.
Vahingon aiheuttajan ja vahingon kärsineen on viipymättä ilmoitettava vakuutustapahtumasta joko vahingon aiheuttajan vakuutusyhtiölle tai vahinkoa kärsineen vakuutusyhtiölle.
Vahingonkorvausvelvollisuus tulee maksettavaksi, kun vakuutustapahtuman selvittämisen sekä vakuutusyhtiön korvausvelvollisuuden olemassaolon ja laajuuden toteamiseksi tarvittavat toimenpiteet on suoritettu. Vakuutusyhtiön on toteutettava kaikki vaaditut toimenpiteet kohtuullisessa ajassa, kuitenkin viimeistään 30. kalenteripäivänä sen jälkeen, kun vakuutustapahtumasta on tehty ilmoitus.
Lähde: Liikennevakuutuslaki (Liikluskindlustuse seadus).
Jos kyseessä ovat vain aineelliset vahingot, riittää kansainvälisen vahinkoilmoituslomakkeen täyttäminen, poliisia ei tarvitse kutsua paikalle.
Ilmoitusta poliisille ei myöskään tarvitse tehdä, jos osapuolet ovat yksimielisiä syyllisyyskysymyksestä eikä kukaan osapuolista ole päihdyttävien aineiden alaisena. Tällöinkin riittää vakuutusyhtiölle tehtävä ilmoitus.
Onnettomuuden syyllisen osapuolen on esitettävä vakuutusyhtiölle viiden vuorokauden sisällä kirjallinen selvitys tapahtuneesta ja lisäksi onnettomuuteen osallinen ajoneuvo on toimitettava vahinkotarkastajalle teknistä tarkastusta varten samoin viiden vuorokauden kuluessa. Jos laiminlyö tämän määräyksen, vakuutusyhtiöllä on oikeus vaatia 30 % korvaussummasta syylliseltä osapuolelta, ei kuitenkaan enempää kuin 450 euroa uhrille maksettavasta korvauksesta.
Lähde: Poliisi (Traffic accident).
Tallinnan keskusta-alueen poliisiasema sijaitsee osoitteessa Kolde puiestee 65, puh. +372 612 3000. Virasto on auki ma–pe klo 9.00–17.00. Pikaista apua tarvitsevan on soitettava hätänumeroon 112.
-
Juomarahan antaminen ei ole kovin yleistä Virossa, mutta ravintoloissa voi antaa noin 10 %:n juomarahaa, jos on tyytyväinen palveluun.
Tallinnan parhaat ruokaravintolat ovat listattuna Visit Tallinn -sivuilla.
-
Tieverkon pituus ja teiden viitoitus
Koko tiestö: 89 382 km
Kansallisia teitä: 16 969 km
Kansallisista teistä pääteitä: 1 603 km
Kansallisista teistä toisen luokan teitä: 12 528 kmKansallisten teiden päätiet (põhimaantee): numerointi 1–11, 92
Kansallisten teiden toisen luokan tiet (tugimaantee): numerointi 12–91, 93–95Maassa ei ole moottoriteitä.
Teiden kunto
Kaupunkien ulkopuolella tiet ovat melko hyvässä kunnossa, mutta osa pienimmistä teistä on päällystetty soralla tai hiekalla.
Talvella tiet on jaettu eri tason hoitoluokkiin siten, että vilkkaimmat tiet hoidetaan ensin.
Maailman talousfoorumin vuoden 2019 raportin mukaan teiden taso Virossa oli sijalla 42 (maailman maita oli vertailussa 141). Latvian tiestö oli sijalla 95 ja Liettuan sijaluku oli 39 (Suomen 23).
Virolla on tavoitteena, että pääteillä Tallinna-Tartto ja Tallinna-Pärnu olisi kaksi ajokaistaa per ajosuunta vuoteen 2030 mennessä, mutta infrastruktuuribudjetin tiukentumisen vuoksi tavoite on siirtynyt vuoteen 2050.
Lähde: news.err.ee / Two-lane highway work in Estonia may not be finished until 2050.
Tallinnan Matkustajasatamaan johtavan raitiotien rakennustyöt alkoivat keväällä 2023. Uusi raitiolinja aloittaa liikennöinnin kesällä 2024.
-
Maahantuloasiapaperit
Passi tai henkilötodistus
Suomen kansalainen tarvitsee matkustusasiakirjaksi henkilökortin tai passin, jonka tulee olla voimassa oleskelun ajan. Alaikäisellä lapsella täytyy olla oma matkustusasiakirja, joko oma passi tai poliisin myöntämä henkilökortti.
Jos EU-kansalainen aikoo oleskella maassa yli 3 kuukautta, pitää rekisteröityä oman paikkakunnan väestövirastossa.
Varastetut tai kadonneet passit tulee ilmoittaa poliisille. Laivayhtiöt hyväksyvät yleensä rikosilmoituksen puuttuvan passin tai henkilökortin sijaan.
Tallinnan keskusta-alueen poliisiasema sijaitsee osoitteessa Kolde puiestee 65, puh. +372 612 3000.
Aukioloajat: ma–pe klo 9.00–17.00
Pikaista apua tarvitsevan tulee soittaa hätänumeroon 112.
Muiden poliisilaitosten yhteystiedot.Vihreä kortti
Suositellaan.
Vapaaehtoinen autovakuutus eli kasko
Autovakuutuksen (kasko) voimassaoloa, etenkin varkausvakuutusta, voi olla rajoitettu ja/tai omavastuuosuutta korotettu Virossa. Vakuutusturva on tarkastettava etukäteen omasta vakuutusyhtiöstä.
Ajokortti
Kansainvälistä ajokorttia ei tarvita.
Virossa pysyvästi asuville: Suomessa tai muussa EU-valtiossa annettu ajokortti, jonka voimassaoloaika on yli 15 vuotta, tulee vaihtaa virolaiseen ajokorttiin viimeistään 18.1.2033 mennessä, jos kortin haltijan pysyvä asuinpaikka on Virossa. Lisätietoa.
Eurooppalainen sairaanhoitokortti
Tarpeellinen.
Rekisteröintitodistus
Paperinen rekisteröintitodistuksen osa I on oltava mukana.
FIN-tunnus
Kansallisuustunnus tarvitaan, jos autossa ei ole virallisia EU-kilpiä.
Valtakirja
Jos ylittää Suomen rajan autolla, jonka rekisteröintitodistuksessa ei ole omaa nimeä auton omistajana tai haltijana, on otettava kansainvälinen valtakirja. Osamaksulla ostetun auton voi viedä maasta vain rahoitusyhtiön luvalla. Tällöin valtakirjan voi antaa vain auton omistaja. Ajoneuvon omistaja voi valtuuttaa toisen henkilön käyttämään ajoneuvoaan niin pitkäksi aikaa kuin haluaa. Jos ajoneuvon omistaja vaihtuu, valtakirja raukeaa automaattisesti. Valtakirjalomakkeita saa muun muassa Autoliitosta (käännökset kuudella kielellä) tai vakuutusyhtiöistä. Samat säännöt pätevät vaikka vain matkustaa Tallinnaan.
Automatkailijan varusteet ja laitteet
Ensiapulaukku
Ei pakollinen yksityiskäyttöön rekisteröidyissä autoissa, mutta pakollinen kaupalliseen käyttöön rekisteröidyissä.
Palosammutin
Pakollinen ulkomailla rekisteröidyille henkilöautoille, kolmi- tai nelipyöräisille ajoneuvoille, moottoripyörille tai mopedeille vain, jos sammutin on pakollinen ajoneuvon rekisteröintimaan määräysten mukaan. Virossa rekisteröidyille henkilöautoille pakollinen. Pakollinen ulkomailla sekä Virossa rekisteröidyille kuorma- ja linja-autoille.
Lähde: Asetus ”Mootorsõiduki ja selle haagise tehnonõuded ning nõuded varustusele”, verkosivulle. Pykälä 2 (§ 2. Nõuded sõidukile ja selle kontrollimisele), 7. momentti.
Heijastinliivi
Pakko käyttää silloin, kun ajoneuvosta astutaan ulos konerikon vuoksi pimeän aikana taajaman ulkopuolella. Koskee sekä kuljettajaa että matkustajia. Myös pimeällä liikkuvan jalankulkijan tulee käyttää heijastinta tai lamppua.
Moottoripyöräilijän suojakypärä
Moottoripyörän kuljettajan ja matkustajan tulee käyttää suojakypärää.
Turvavyöt
Käyttöpakko edessä ja takana.
Varoituskolmio ja hätävilkut
Varoituskolmio on pakollinen varuste (ei moottoripyörissä). Varoituskolmion etäisyyden autosta on oltava taajamassa vähintään 25 m ja taajaman ulkopuolella vähintään 50 m. Hätävilkkuja saa käyttää varoituskolmion lisäksi.
Hätävilkkuja on käytettävä pysähtyneessä ajoneuvossa:
Taajaman ulkopuolella maantiellä tai pientareella autossa, jonka toinen etu- tai äärivalo ei toimi; liikenneonnettomuuden jälkeen ja jos joudutaan pysähtymään tielle jonkun hätätilanteen vuoksi.
Lähde: Liiklusseadus § 39 (6).
Rengaskiilat
Rengaskiilat, eli vierintäesteet, eivät ole pakolliset ulkomailla rekisteröidyille henkilöautoille, kolmi- tai nelipyöräisille ajoneuvoille, moottoripyörille, mopedeille, eikä edellä mainittuihin ajoneuvoihin liitetyille perävaunuille. Virossa edellä mainittujen ajoneuvojen tulee täyttää niiden rekisteröinti- eli kotimaan tekniset ja varustevaatimukset.
Kiilat ovat pakolliset sekä ulkomailla että Virossa rekisteröidyille kuorma- ja linja-autoille.
Lasten turvaistuimet
Alle 3-vuotias lapsi ei saa matkustaa sellaisella auton istuimella, jolla ei ole turvavyötä. Jos lapsi ei ole tarpeeksi pitkä käyttämään auton turvavyötä, pitää hänen käyttää koolleen sopivaa turvaistuinta. Jos etuistuimella on turvatyynyjä, ne pitää kytkeä pois päältä ennen kuin istuimelle asennetaan lapsen turvaistuin selkä menosuuntaan. Poikkeus: taksin takaistuimella matkustettaessa ei turvaistuin ole pakollinen alle 3-vuotiaalle lapselle.
Alle 12-vuotiasta lasta ei saa kuljettaa mopon eikä moottoripyörän takaistuimella.
Lähde: Viron tieliikennelaki (Traffic Act) § 36.
Nopeusvalvontakamerat
Tutkanpaljastimet ovat kiellettyjä, rangaistus hallussapidosta tai käytöstä enintään 1050 euroa Wikipedian mukaan. Jos laitteet haittaavat tai estävät nopeuden valvontalaitteita, rangaistus on enintään 300 sakotusyksikköä. Kiinteästä kameravalvonnasta varoittavat navigaattori- tai älypuhelintoiminnot ovat sallittuja, ja suurimmat laitteiden valmistajat ilmoittavat palvelun olevan saatavilla myös Virossa.
Maassa on 67 kameravalvontapistettä. Lisätietoa valvontakameroista. (Cameras for speed limit enforcement)
Kojelautakamerat
Kameraa (pardakaamera viroksi) saa käyttää. Tuomari päättää, saako videoita käyttää todisteaineistona esimerkiksi liikenneonnettomuuksien selvittelyssä. Jos videoita julkaistaan sosiaalisessa mediassa, pitää muistaa, että yksityisyyden suojan nojalla toisen henkilön häpeään saattaminen ja nöyryyttäminen ei ole sallittua. Videoissa esiintyvillä henkilöillä on oikeus pyytää kuviensa poistamista. Jos pyyntö ei auta, asian voi viedä oikeuteen. Jos videoita julkaistaan, pitää henkilöt ja rekisterikilvet tehdä tunnistamattomiksi.
Lähde: Andmekaitse Inspektsioon/Data Protection Inspectorate ja Blackvue Deutschland -sivuilla.
-
Viro ja Latvia ovat mukana Schengenin sopimuksessa, jonka perusteella maiden rajoilla ei ole rajatarkastuksia. Matkustajan on Schengenin sopimuksesta huolimatta pidettävä mukanaan voimassa olevaa matkustusasiakirjaa (passia tai uudenmallista henkilökorttia). EU:n tulliliiton perusteella maiden välillä ei ole myöskään tullitarkastuksia, mutta pistokokeita voidaan tehdä.
Viron ja Venäjän rajalla (pohjoisesta etelään) on seuraavat kellon ympäri auki olevat rajanylityspaikat:
- Narva – Ivangorod
- Luhamaa – Shumilino
- Koidula – Konochennaja
Internetistä voi katsoa jonotusajat rajalla.
Rajatarkastusten voimassaolon ja poikkeukset voi tarkastaa EU:n sivuilta (Policies/Schengen and internal borders/ Temporary Reintroduction of Border Control).
Viro harkitsee Koidulan rajanylityspisteen sulkemista, mutta päätöstä ei ole vielä tehty.
Viroon matkustavalla Suomen kansalaisella tulee aina olla mukanaan virallinen matkustusasiakirja, jollaisia ovat vain passi sekä poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti. Sääntö pätee myös Tallinnan risteilylle aikoville.
-
Tarvittavat asiapaperit
Muualla kuin Virossa pysyvästi asuva henkilö saa tuoda maahan tilapäisesti ilman rekisteröintiä Viroon ulkomailla rekisteröidyn ajoneuvon enintään 12 kuukauden ajaksi.
Venäjän rekisterikilvissä olevalla ajoneuvolla ei voi ajaa Viroon 13.9.2023 alkaen.
Toisen omistaman ajoneuvon maahantuonti ja käyttö
Tuotaessa maahan ulkomailla rekisteröity ajoneuvo kirjallista valtakirjaa omistajalta ei tarvita, jos kuljettajalla on hallussaan ajoneuvon rekisteröintitodistus. Sääntö koskee sekä EU:n jäsenmaissa että EU:n ulkopuolella rekisteröityjä ajoneuvoja.
Sen sijaan Viron viranomaiset määräävät, että kuljettajan pitää hankkia omistajan antama valtakirja, jos kuljettaja lähtee Virosta EU:hun kuulumattomaan maahan toisen omistamalla Virossa rekisteröidyllä alle 3 500 kiloa painavalla autolla eikä ajoneuvon omistaja ole itse mukana autossa.
Lähde: www.politsei.ee.
-
Laivalla Tallinnan satamaan saavuttaessa kerrotaan jo Viron maksullisista teistä.
Tavarankuljetukseen rakennetuilta yli 3 500 kiloa painavilta N2- ja N3-luokan ajoneuvoilta peritään tiemaksuja. Maksuja peritään kaikilla yleisillä teillä. Maksu ei koske retkeily- eikä matkailuautoja, jotka on rekisteröity M1-luokkaan, vaikka auton kokonaismassa ylittäisi 3 500 kg. Tienkäyttömaksua ei myöskään makseta, jos matkailuvaunua vedetään enintään 3 500 kg:n painoisella ajoneuvolla (ei vaikka ajoneuvo kuuluisi luokkaan N1) ja auton ja matkailuvaunun yhteenlaskettu kokonaismassa ylittää 3 500 kg.
3,5–12 tonnia painavien autojen maksut ovat 9,-/päivä, 25,-/7 päivää, 50,-/30 päivää, 125,-/3 kk ja 500,-/vuosi.
Kokonaismassaltaan yli 12 tonnia painavien autojen maksut määräytyvät Euro-päästöluokan sekä maksuajan pituuden mukaan. Maksua varten pitää ensin rekisteröidä auton tiedot Viron liikenneviraston tietokantaan. Itse maksun voi suorittaa verkossa, Transpordiametin toimistoissa, rajatoimistoissa ja muutamien yhteistyökumppanien toimipisteissä. Tarkka luettelo maksupaikoista on verkossa osoitteessa.
Rangaistus ajoneuvon kuljettamisesta maksamatta tienkäyttömaksua: enintään 50 sakotusyksikköä.
Rangaistus ajoneuvon kuljettamisesta liian alhaisen maksuluokan mukaan: enintään 20 sakotusyksikköä.Lisäksi rangaistus maksun laiminlyönnistä ajon sallineelle yksityishenkilölle enintään 30 sakotusyksikköä ja jos ajon on sallinut yritys, enintään 1 800 euroa.
Lähde § 261, Traffic Act 01.07.2011.
-
Virossa ei ole maksullisia tunneleita tai siltoja.
-
Maassa ei ole käytössä ympäristövyöhykkeitä. Euroopan ympäristöviraston (European Environment Agency/European city air quality viewer) vertailussa Viron kaupunkien ilmanlaatu on hyvä. Tallinnan ja Narvan ilmanlaatu on pienhiukkaspäästöjen suhteen erinomaisella tasolla ja Tartossa hyvä. Ilmanlaatua Euroopan maissa voi seurata ajantasaisesti European Air Quality -sivustolla.
Tallinnassa ja muissakin Viron kunnissa ja kaupungeissa kannustetaan julkisen liikenteen käyttöön siten, että Tallinnan pysyvät asukkaat, kaupungissa kouluja käyvät koululaiset ja yli 65-vuotiaat muualla Virossa asuvat saavat matkustaa ilmaiseksi julkisissa liikennevälineissä Tallinnassa.
-
Virossa ei ole raskaan liikenteen ajokieltoja lauantaisin, sunnuntaisin tai juhlapyhinä.
-
Tallinnassa ja Tartossa saattaa ruuhka-aikoina olla ongelmia liikenteessä. Muuten Virossa ei juuri ole ruuhkia. Kesäisin on paljon liikennettä saaristoon, varsinkin juhannuksena ja suurten kulttuuritapahtumien aikana voi lautoille olla monen tunnin jonoja.
Maanteistä Tallinnan kehätie (tie 11), tie 4 eli Via Baltica (E 67) ja Tallinna-Tarto tie (2) ovat vilkkaimmat. Vain Tallinnan ympäristössä keskimääräiset vuorokautiset ajoneuvomäärät ovat yli 14 500. Liikenne Viron pääteillä on lisääntynyt 47 % viimeisten 15 vuoden aikana, keskimäärin 3 % vuodessa.
Viron liikennevirasto Transpordiametilla on verkossa kartta, johon tiestölle on merkitty keskimääräiset vuotuiset ajoneuvojen määrät vuorokaudessa (Roads waterways airspace/traffic > management/traffic-volumes).
TomTomin vuoden 2022 ruuhkaindeksin mukaan ruuhkat Tallinnassa ovat hieman (1 %) lisääntyneet edellisestä vuodesta. TomTomin sivuilta löytyy myös kartta ja sivuilta voi tarkistaa mm. vallitsevan ruuhkatilanteen sekä ruuhkaisimmat ajankohdat.
Liikennetiedotus
Viron tiehallinnon infopuhelin päivystää numerossa +372 6201200 ja palvelunumero on 1247. Verkkosivuilta löytyy tietoa tiesäästä Baltiassa.
Tietyöt ja kelikamerat Viron tiehallinnon sivuilta.
Tark Teestä ei ole saatavilla erillistä mobiilisovellusta, mutta tiehallinto on tehnyt Wazen kanssa yhteistyötä jo vuodesta 2015.
-
Virossa myydään 95- ja 98-oktaanista lyijytöntä bensiiniä. Lisäksi dieseliä (diisel tai diislikütus = dieselpolttoaine) kesä- ja talvilaatuina.
Huoltoasemat
Jotkut huoltoasemat ovat auki ympäri vuorokauden tai niillä on automaattipumppuja, joita voi käyttää kellon ympäri.
Useimmat huoltoasemat hyväksyvät maksuvälineiksi yleisimmät luottokortit. Myös mobiilimaksaminen on käytössä (esim. Cloudics-pilvipalvelu).
-
Sähköautot
Sähköautojen julkisia pikalatauspisteitä on eniten Enefit VOLT -yhtiöllä, tällä hetkellä yhteensä 185. Lataus onnistuu joko mobiilisovelluksella tai rfid-kortilla. Lisätietoa ja latauksen hinnat.
Latauspisteitä on kaikissa yli 5 000 asukkaan taajamissa ja päätieverkostolla enintään 60 km:n välimatkoin. Electromapsin mukaan latauspisteitä on 393.
Jos tahtoo laatia reittejä tai käyttää ilmaisia latauspisteitä, kohdasta Optionen voi valita ”kostenlos laden”.
Sähköautojen latauspisteitä Tallinnassa.
Myös nestemäistä autokaasua (LPG) on saatavilla. Maakaasun (NVG) tai paineistetun maakaasun (CNG) tankkauspisteitä on 22 (ks. CNG Europe tai NGVA Europe).
Vedyn käyttö liikenteen käyttövoimana on mukana Viron vaihtoehtoisten polttoaineiden suunnitelmassa, ja tavoitteena on avata ensimmäinen vedyn tankkausasema Tallinnassa vuonna 2024.
-
Promilleraja
0,2 ‰.
Nopeusrajoitukset
Taajamassa: 50 km/t
Taajaman ulkopuolella
1) Alle 3,5 tonnin painoiset ajoneuvot:
- Tavallisilla maanteillä 90 km/t
- Teillä, joilla on 2 ajokaistaa per ajosuunta: 110-120 km/t
Osalla näistä teistä ajonopeutta on alennettu talviaikaan 100 km/t.
2) Yli 3,5 tonnin painoiset ajoneuvot (myös teillä, joilla on 2 ajokaistaa per ajosuunta) sekä ajoneuvon ja perävaunun yhdistelmät:
- 90 km/t
Erikoisrajoitukset:
- Juuri ajokortin saaneet saavat ajaa enintään 90 km/t kahden vuoden ajan ajoluvan saamisesta.
- Jos yksityiskäytössä oleva ajoneuvo hinaa toista ajoneuvoa, on enimmäisnopeus 50 km/t.
Lisätietoa Tallinnassa ja Virossa liikkuville Viron tieliikelaitoksen sivuilta.
-
Väistämissäännöt ovat Wienissä vuonna 1968 tehdyn tieliikennesopimuksen mukaisia. Oikealta tulevaa on väistettävä, ellei liikennemerkein toisin osoiteta. Kääntyminen oikealle punaisen liikennevalon palaessa on sallittu vain, jos erillinen vihreä nuolivalo palaa. Nuolen suuntaan kääntyvän tulee kuitenkin varautua muilta suunnilta tulevaan liikenteeseen. Jos lisävalo on pimeänä, oikealle ei saa kääntyä, vaikka pääopastimessa palaisi vihreä valo. Ajettaessa monikaistaiselle tielle tieltä, jolla on vain yksi ajokaista per ajosuunta, pitää yksikaistaiselta tieltä tulevien väistää monikaistaisella tiellä olevia.
Liikenneympyrässä ajavilla on etuajo-oikeus, jollei liikennemerkein toisin osoiteta. On kiellettyä ohittaa raitiovaunu, joka on pysähtynyt päästämään matkustajia sisään tai ulos.
Sellaisilla teillä tai kaduilla, joilla on enimmäisnopeus 50 km/t, on väistettävä julkisen liikenteen linja-autoa, joka tahtoo liittyä liikennevirtaan tai käyttää suuntavilkkua vaihtaakseen ajokaistaa.
Liikennesäännöt ovat kokonaisuudessaan luettavissa englanniksi.
-
Liikkuvassa ajoneuvossa on käytettävä lähivaloja. Valoisana aikana voi käyttää lähivalojen asemesta päiväajovaloja (tieliikennelaki § 40). Etusumuvaloja saa käyttää yhdessä ajovalojen kanssa, jos näkyvyys on huono sumun, vesi- tai lumisateen vuoksi. Takasumuvaloja saa käyttää huonoissa näkyvyysolosuhteissa vain taajaman ulkopuolella (§ 42).
-
Nastarenkaiden (naastrehvid) käyttö on sallittu 15.10.–31.3. Jos kuitenkin talviset sää- ja tieolosuhteet vaativat, saa nastarenkaita käyttää ajalla 1.10.–30.4.
Transpordiamet voi kelin mukaan päättää pidemmästä tai lyhyemmästä käyttöajasta sekä syksyllä että keväällä.
Talvirengaspakko
1.12.–1.3. on käytettävä talvirenkaita, joiden kulutuspinnan urasyvyyden on oltava vähintään 3 mm. Talvirenkaita saa käyttää myös 15.10.–31.3. sekä erityisen hankalissa sää- tai tieolosuhteissa 1.10.–30.4.
Virossa on Alppi-merkki 3PMSF pakollinen nastattomissa talvirenkaissa 1.12.2022 alkaen. Pelkkä M&S-merkintä ei enää riitä. Lähde: transpordiamet.ee / Changes in requirements for winter tyres.
-
Kuorma ei saa peittää takavaloja eikä rekisterikilpeä. Jos kuorma ylittää ajoneuvon korin takana yli yhdellä metrillä, pitää se merkitä varoitustaululla. Jos kuorma ylittää ajoneuvon kummallakaan sivulla enemmän kuin 20 cm, pitää se merkitä ylileveän kuorman varoitusmerkillä.
Polkupyörien vuokraus Tallinnassa.
-
Viron liikennemerkit verkossa, selitykset viron kielellä.
-
Esimerkkejä rangaistuksista:
Rikkomus Rangaistus Ylinopeus: alle 20 km/t enintään 30 yksikköä 21–40 km/t enintään 100 yksikköä tai ajokielto (6 kk) 41–60 km/t enintään 200 yksikköä tai ajokielto (12 kk) tai vankeusrangaistus yli 60 km/h enintään 300 yksikköä tai ajokielto (24 kk) tai vankeusrangaistus Liikennejuopumus 0,2–0,49 ‰ enintään 100 yksikköä tai ajokielto (6 kk) 0,5–1,49 ‰ enintään 300 yksikköä tai ajokielto (12 kk) tai vankeusrangaistus Pysäköintivirheet pysäköinti kiellettyyn paikkaan enintään 10 yksikköä pysäköinti muuta liikennettä häiritsevästi tai vaarantaen enintään 50 yksikköä Turvavyön käytön laiminlyönti enintään 50 yksikköä/jos kyseessä on teon toistuminen, enintään 100 yksikköä Matkapuhelimen käyttö ajon aikana enintään 50 yksikköä (tai enintään 100 yksikköä, jos kyseessä on liikenteen vaarantaminen) Vuonna 2011 voimaantullut tieliikenneasetus (Liiklusseadus, Traffic Act) ilmoittaa sakkojen määrän sakotusyksikköinä (”trahviühikut”). Yhden sakotusyksikön arvo on 4 euroa (rangaistuslaki, § 47). Ylinopeusrangaistukset on kirjattu asetuksen 227. §:ään.
Poliisi voi antaa liikennerikkomuksista rangaistusmääräyksen tiedoksiannon, eli antaa paikan päällä sakon, joka on maksettava pankkiin 14 vuorokauden kuluessa. Poliisin antamasta sakosta on valitettava 14 vuorokauden kuluessa.
Automaattisten valvontakameroiden perusteella annetut sakot lähetetään rikkeen tehneelle ilman valokuvaa tilanteesta. Jos tahtoo kuvan, pitää sen saamiseksi tehdä kirjallinen pyyntö. Kuvan pyytämisestä huolimatta sakko on maksettava 30 päivän kuluessa. Mikäli haluaa valittaa sakosta, on valitus tehtävä 30 päivän kuluessa sakkoilmoituksen saamisesta. Sakon suuruutta ei voi kiistää. Jos varoitussakon saanut kiistää sakon sillä perusteella, että ajoneuvoa ajoi toinen henkilö, on sakon saaneen henkilön ilmoitettava tämän kuljettavan nimi, osoite, ajokortin numero sekä syntymäaika tai henkilötunnus. Lisätietoja Transpordiametin sivuilla (Traffic management / Cameras for speed limit enforcement)
Viro lähettää ylinopeussakkoja kaikkiin EU-maihin suoraan rikkeen tehneille, ja saa ajoneuvojen omistaja- ja haltijatiedot Euroopan-laajuisen Eucaris-järjestelmän kautta.
Valvontakameroilla havaituista nopeudenylitysrikkeistä seuraa ”varoitussakkoja” (hoiatustrahv), joiden suuruus on enintään 300 euroa 1.3.2022 alkaen.
Rikkomusmenettelyjä koskeva säännöskokoelma Virossa (Väärteomenetluse seadustik, verkossa: www.riigiteataja.ee/akt/VTMS) sisältää määräykset sakkojen toimeenpanosta.
Säännösten 10. luvussa on esitelty varoitusmenettelyjä koskevat määräykset.
- 54 1. Google-kääntäjän käännös suomeksi:
(3) Moottoriajoneuvosta vastuussa olevalle henkilölle määrätty varoitussakko ei ole rikoksiin sovellettava rangaistus, sitä ei merkitä rangaistusrekisteriin eikä siihen voida vedota laskettaessa rikoksen toistumista tai sovellettaessa muita rikokselle määrättyjä oikeudellisia seurauksia.
- 54 4. Suomeksi Googlen kääntämänä:
(2) Jos moottoriajoneuvosta vastaava henkilö ei ole riitauttanut sakkoilmoitusta, eikä ole maksanut varoitusmääräystä ajoissa, tuomioistuimen ulkopuolisen elimen on toimitettava sakkoilmoitus haastemiehelle välittömään täytäntöönpanoon täytäntöönpanomenettelysääntöjen mukaisin perustein ja menettelyin.
Lähteet: Viron tieliikennelaki (internetissä englanniksi). Viron rangaistuslaki (Penal Act).
Ajoneuvo voidaan takavarikoida esimerkiksi toistuvien rikkeiden vuoksi. Pistejärjestelmä ei ole käytössä.
-
Yöpyminen leirintäalueiden ulkopuolella on sallittua. Virossa on Suomen jokamiehenoikeuksia vastaavat oikeudet. Jos aikoo yöpyä maanviljelysalueilla, esimerkiksi pellolla, pitää maanomistajalta pyytää lupa.
Karavaanareille sopivia leirintäalueita on VisitEstonian sivuilla noin 40 kpl. Lisäksi useat pienet lomakylät tarjoavat autopaikan yhteydessä esimerkiksi sähkönsyöttöä. Lisätietoja Viron matkailutoimiston sivuilta (myös karavaanarimatkailijoille sopivista majoituskohteista).
Tallinnan kupeessa sijaitsee leirintämatkailijoille pysähdyspaikkoja. Erityisen paljon leirintäalueita on Pohjois- ja Länsi-Virossa sekä lauttamatkan päässä Saarenmaalla.
Lisätietoja leirintäalueista on verkkosivuilla www.camping-estonia.ee tai www.camping.info/fi/maa/viro tai www.viroweb.fi/?luokka=majoitus. Suurin osa leirintäalueista palvelee toukokuusta lokakuuhun.
Matkaparkkeja: www.campercontact.com.
Viron metsähallitukselta (RMK) löytyy maksuttomia leiri- ja virkistyspaikkoja, lisätietoja verkkosivuilta.
Viro ei toistaiseksi ole mukana Camping Key Europe -leirikortin sopimuksessa. Osa leirintäalueista saattaa kuitenkin antaa alennusta SF-Caravanin jäsenille.