Miten Saksan vientikilvet hankitaan? | Autoliitto

Usein autokauppiaat hoitavat vientirekisteröinnin asiakkaan puolesta. Jos joutuu itse hoitamaan vientikilpien hankinnan, oheen on koottu tärkeimpiä neuvoja.

Vientirekisterikilvet maasta poisvietävälle autolle

Jos ajoneuvo viedään pysyvästi pois Saksasta johonkin toiseen maahan ajamalla, pitäisi ajoneuvoon ensisijaisesti hankkia vientikilvet (saksaksi Ausfuhrkennzeichen, myös nimityksiä Zoll- tai Exportkennzeichen käytetään). Vientikilpien taustaväri on valkoinen, kirjaimet ja numerot ovat mustia ja kilven oikeassa reunassa on punainen palkki, johon kilpien voimassaolo on merkitty. Vientikilvet myöntää paikallinen ajoneuvojen rekisteröintitoimisto (Kfz-Zulassungsbehörde/ Straßenverkehrsamt).

HUOM. Vientikilvet voidaan myöntää vain silloin, kun auton määräaikaiskatsastus (TÜV, Dekra, KÜS) on voimassa, eli rekisterikilvessä olevaan katsastusmerkkiin stanssattu seuraavan katsastuksen ajankohta ei ole kulunut umpeen. Vientikilpiä ei voi saada pitemmäksi aikaa kuin mitä auton määräaikaiskatsastus on voimassa (§ 29 StVZO).

Rekisteröintitoimistot

Rekisteröinti tapahtuu paikallisessa rekisteritoimistossa (Zulassungsstelle). Suomalaista Traficomia vastaava virasto on Kraftfahrt-Bundesamt (KBA). KBA pitää yllä rekisteritoimistojen verkostoa. Luettelon Saksan rekisteritoimistoista löytää verkosta KBA:n sivuilta www.kba.de ja otsikko Zentrale Register / Anschriftenverzeichnisse.
Rekisteröintiin liittyvä verkkoportaali www.kfz-zulassungsportal.de/zulassungs_behoerden.htm voi myös olla hyödyllinen.
Rekisteritoimistoja ja niiden sivukonttoreita on Saksassa yli 600. Rekisteritoimistojen aukioloajat vaihtelevat. Joissain palvellaan vain klo 12 asti, mutta joissain pitempäänkin.

Vientikilpien vakuutus ja voimassaolo

Vientikilpiin rekisteröitävälle ajoneuvolle pitää hankkia liikennevakuutus. Vakuutuksen voi ostaa usein rekisteröintitoimiston lähellä sijaitsevasta rekisterikilpiä tekevästä kilpipajasta. ADAC ei enää myy liikennevakuutuksia vientirekisteröitäviin ajoneuvoihin.

Vientirekisteröitävälle ajoneuvolle voi hankkia liikennevakuutuksen korkeintaan 12 kuukauden ajaksi. Vakuutuksen ostajalle annetaan myös kansainvälinen vihreä kortti. Vientikilvet myönnetään vain niin pitkäksi aikaa kuin liikennevakuutus on otettu.

Jos ajoneuvon ostomaan viranomaiset hyväksyvät, voidaan liikennevakuutus ottaa jo ennakkoon Suomesta. Vakuutus on voimassa tällöin ajoneuvon ostohetkestä alkaen. Edellytyksenä on, että yhtiölle ilmoitetaan yksilöidyt tiedot ajoneuvosta.
Verkossa: https://www.lvk.fi/ajoneuvon-vakuuttaminen/tuontiajoneuvo/  

Rekisteröintitoimistossa on esitettävä seuraavat asiakirjat:

Passi tai henkilötodistus
Todistus liikennevakuutuksesta
Rekisteröintitodistuksen (Zulassungsbescheinigung) osat I ja II (vanhemmista autoista nimityksillä Kfz-Schein ja Kfz-Brief)
Todistus voimassa olevasta määräaikaiskatsastuksesta (Hauptuntersuchung) – joskus vaaditaan myös voimassa olevaa pakokaasupäästöjen todistusta)
Todistus rekisteröinnistä poistosta, jos ajoneuvo on poistettu liikennekäytöstä (Außerbetriebsetzung)
Mahdollisesti ajoneuvon entiset rekisterikilvet

Vientirekisteröintiä hakeva henkilö saa rekisteröintitoimistosta:

Luvan mennä kilpipajalle teettämään vientikilvet (hinta noin 15,00 EUR)
Määräaikaisen rekisteröintitodistuksen osan I (hinta noin 30,00 EUR)

Vientirekisteriin laitettava käytetty ajoneuvo on pääsääntöisesti tuotava näytille rekisteröintitoimistolle, jotta rekisteröintiviranomainen voisi tarkastaa ajoneuvon valmistusnumeron. Jos vientirekisteröitävä ajoneuvo on uusi ja autokauppias hoitaa valmistelut maastavientiä varten, ajoneuvoa ei yleensä tarvitse esittää rekisteröintitoimistolle.

Autoa rekisteröitäessä virkailija käy läpi kaikki vaaditut paperit, tarkastaa liikennevakuutuksen voimassaolon sekä vientikilpien yhteydessä Saksan ajoneuvoveron maksamisen ja antaa sen jälkeen dokumentin, jonka kanssa poistutaan usein lähistöllä sijaitsevaan kilpipajaan. Paperin perusteella kilpipaja valmistaa rekisterikilvet. Sitten kilpien kanssa mennään takaisin rekisteröintitoimistoon, jossa virkailija laittaa niihin sinettimerkin sekä ojentaa auton rekisteröintitodistuksen. Tämän jälkeen voi kiinnittää autoon uudet kilvet ja suunnata kotia kohti.

Rekisteröintitoimisto voi pyynnöstä antaa rekisteröintitodistuksen osan I lisäksi myös kansainvälisen vihreän kortin (hinta noin 12,00 EUR). Vihreä kortti on hyödyllinen, jos ajoneuvo viedään Saksasta EU:n ulkopuoliseen maahan.

Kilpien hinta on noin 20,00 – 40,00 EUR.
Lisäksi tulee liikennevakuutuksen hinta ja ajoneuvovero.

Verovelvollisuus

Vientirekisteröintiä haettaessa on ajoneuvosta maksettava Saksan ajoneuvovero (Kfz-Steuer). Yleensä vero peritään pankkitilisiirtona. Tätä tarkoitusta varten tulee vientirekisteröintihakemuksen tekijällä yleensä olla saksalainen pankkitili, jolta vero voidaan periä.

Ajoneuvoveron määrä, maksumenettelyt ja periminen ovat Saksan tullin vastuulla. Lisätietoa löytyy tullin sivuilta: www.zoll.de, suora linkki:

https://www.zoll.de/DE/Privatpersonen/Kraftfahrzeugsteuer/kraftfahrzeugs...

LÄHDE:
https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/auto-kaufen-verkaufen/import-expor...