Kysymyksiä ja vastauksia pelastuskortista | Autoliitto

Olet täällä

Kysymyksiä ja vastauksia pelastuskortista

Mistä saan pelastuskortin autooni?
Miksi kaikkien merkkien pelastuskortit eivät ole samassa paikassa?
Onko häikäisysuoja paras paikka pelastuskortille?
Kuinka voimme estää pelastuskortin säilyttämisen eri paikassa kuin häikäisysuojassa?
Kuinka voimme varmistua siitä, että pelastuskorttia päivitetään tarpeen mukaan (esim. ajoneuvoon tehtävien muutosten jälkeen)?
Mistä saan lisätietoa pelastuskortista?

Mistä saan pelastuskortin autooni?

Osoitteesta http://rescuesheet.info/seite_3.html löydät linkit eri autonvalmistajien pelastuskorttisivuille. Mazdan suomenkieliset pelastuskortit löytyvät osoitteesta http://www.mazda.fi/mina-mazda/pelastuskortit.html. Mazda asentaa kaikkiin uusiin autoihinsa valmiiksi pelastuskortin.

Ylös

Miksi kaikkien merkkien kortit eivät ole samassa paikassa?

Autonvalmistajat ylläpitävät oman merkkinsä pelastuskorttisivuja. Siksi polku kunkin merkin pelastuskorttiin vaihtelee ja joidenkin merkkien kohdalla korttien löytäminen voi olla haasteellista. Kortin etsiminen vaatii aavistuksen kielitaitoa, koska useimmat sivut eivät ole suomeksi. Myös mallien nimet saattavat olla hieman erilaisia kuin Suomessa, koska samaa autoa voidaan myydä eri maissa hieman erinimisenä. Tärkeintä on, että oma auto osuu pelastuskortin valmistusvuosihaarukkaan (esim. 2004-2008) ja korimalli on oikea.

Ylös

Onko häikäisysuoja paras paikka pelastuskortille?

Kuljettajan puoleinen häikäisysuoja on hyvä paikka 90 prosentissa tapauksista. Yhtenä syynä on se, että jokaisessa onnettomuudessa autossa on ainakin kuljettaja, joka pitää pelastaa. Aurinkosuojassa on useimmiten valmiina pidike paperin, kuten esimerkiksi pelastuskortin kiinnittämiselle. Jos pidikettä ei jostain syystä autossa ole, pelastuskortin voi kiinnittää esimerkiksi kuminauhalla aurinkosuojaan. On tärkeää, että pelastuskortti on nopeasti pelastustyöntekijöiden saatavilla ja kaikissa autoissa samassa paikassa. Kolaritestit ovat osoittaneet, että pelastuskortti pysyy törmäyksessä hyvin paikallaan aurinkosuojassa.

Ylös

Kuinka voimme estää pelastuskortin säilyttämisen eri paikassa kuin häikäisysuojassa?

Emme tietenkään voi estää ketään säilyttämästä pelastuskorttia muualla, mutta asiasta tiedottaminen toivottavasti vähentää väärän säilytyspaikan riskiä.

Ylös

Kuinka voimme varmistua siitä, että pelastuskorttia päivitetään tarpeen mukaan (esim. ajoneuvoon tehtävien muutoksien jälkeen)?

Käytännössä auton muuntaminen nestekaasulla toimivaksi on ainoa muutos, jolla olisi vaikutusta pelastuskorttiin. Suomessa ei ole nestekaasun jakeluverkostoa eikä siten nestekaasuautoja, joten tätä mahdollisuutta ei käytännössä ole. Jälkiasennettavat lisävarusteet eivät vaikuta pelastuskortissa tarvittaviin tietoihin.

Ylös

Mistä saan lisätietoa pelastuskortista?

Tietoa saat parhaiten näiltä internetsivuilta sekä osoitteesta rescuesheet.info.

Englanninkielinen esite pelastuskortista.

Englanninkielinen presentaatio pelastuskortista.

Autoliiton tiedote 25.5.2011

Ylös