Älä anna pimeyden yllättää kesken iltalenkin

26.8.2024, klo 10.47

Vaikka iltalenkille lähdettäessä olisikin vielä valoisaa, tulevat hämärä ja sitä seuraava pimeä tähän vuodenaikaan jo yllättävän nopeasti.

Päiväsaikaan lämpötila saattaa edelleen hätyytellä hellelukemia. Siitä huolimatta myös syksyn merkkejä alkaa jo olla näkyvissä. Jos esimerkiksi iltakahdeksan maissa lähtee tunnin lenkille, joutuu väistämättä jo kulkemaan hämärässä – ellei jopa pimeässä.

”Jos lenkkeilijä ei ole varautunut pimeyteen käyttämällä heijastinliiviä, heijastavaa laadukasta vaatetta tai heijastinta, jää hän helposti ajoneuvojen kuljettajilta huomaamatta”, varoittaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Ajoneuvojen kuljettajien havainnoidessa liikennetilanteita tuulilasin tai visiirin läpi, jotka vielä usein ovat likaisia tai naarmuisia, ei ilman heijastimia oleva jalankulkija erotu kunnolla taustasta edes valaistulla tieosuudella – valaisemattomasta puhumattakaan.

”Autoilijoiden onkin tärkeää puhdistaa autojensa tuulilasit säännöllisesti molemmin puolin. Jos sitä ei ole tullut vähään aikaan tehtyä, on juuri nyt oikea hetki. Lisäksi pitää tarkastaa valojen toiminta ja puhtaus sekä huolehtia siitä, että ennen hämärtymistä tulee kytkettyä ajovalot ja takavalot päälle huomiovalojen sijaan”, Vesalainen muistuttaa.

Heijastinliivejä mukaan autoon

Vaikka ajoon lähdetäänkin valoisassa, voi perille saavuttaessa olla hämärää tai jopa pimeää. Autoon mentäessä ja sieltä poistuttaessa ollaan jalankulkijoita. Aina on hyvä pitää mielessä myös se, että teknisen vian tai liikennevahingon vuoksi autosta saatetaan joutua poistumaan myös kesken matkan, välillä hyvinkin yllättävässä paikassa.

Autosta tulisikin löytyä heijastinliivit kuljettajan lisäksi jokaiselle matkustajalle. Mikäli näin ei vielä ole, juuri nyt on oikea aika hankkia niitä autoon sen paikkaluvun mukainen määrä.

”Liivit tulisi sijoittaa autoon niin, että ne ovat tarvittaessa nopeasti kuljettajan ja matkustajien saatavilla – ei siis tavaratilan välipohjassa, matkatavaroiden alla”, Vesalainen muistuttaa.

Jalankulkijan näkyminen pimeässä

skip_embed

Videon näyttämiseen vaaditaan, että hyväksyt sivuston evästeet.