Kevytperävaunun kuormaus vaatii tarkkuutta

9.4.2025, klo 07.26

Lastin määrä, sijoittaminen ja sidonta ovat kuormauksen turvallisuuden peruspilarit.

Ennen perävaunun kuormaamista on tärkeää selvittää, paljonko perävaunuun saa ottaa kuormaa ja kuinka painavaa perävaunua vetoautolla saa vetää. Hyvin usein suurin autolle sallittu perävaunumassa tulee vastaan aiemmin kuin perävaunun kuormauskyky.

Perävaunun kuormauskyky ja auton suurin sallittu perävaunumassa

Perävaunun kuormauskyky selviää sen rekisteritiedoista. Moni ajattelee, että kun kokonaismassasta vähentää omamassan, saadaan tuloksena sallittu kuormauskyky. Ihan näin yksinkertainen asia ei aina kuitenkaan ole. Mikäli kyseessä on kuomullinen perävaunu, ei kuomun massaa ole laskettu perävaunun omamassaan vaan se on ikään kuin osa kuormaa. Kuomun ja sen saranasarjan painon saa selvitettyä sen valmistajalta tai perävaunun myyjältä.

Perävaunun akselin tai akselien alta punnittu massa ja aisapaino yhteensä eivät saa ylittää sen rekisteritietoihin merkittyä suurinta sallittua kokonaismassaa. Aisapainoa – eli auton vetokoukkuun kohdistuvaa pystysuuntaista kuormaa – kevytperävaunussa saa olla enintään 10 prosenttia perävaunun akselille tai akseleille sallitusta massasta – ei kuitenkaan enempää, mitä kyseiselle koukulle on hyväksytty. Suurin akselille tai akseleille sallittu massa löytyy perävaunun rekisteritiedoista – suurin vetokoukulle sallittu pystykuorma (aisapaino) puolestaan auton tai koukun käyttöohjeesta.

Auton suurin sallittu perävaunumassa puolestaan tarkoittaa suurinta sallittua perävaunun pyörien kautta tien pintaan kohdistuvaa massaa perävaunun ollessa kytkettynä vetoautoon.

Hölmöä kevytperävaunujen kohdalla on se, että mitä järeämpi ja tukevampi kärry, sitä vähemmän siihen saa ottaa kuormaa. Turvallisuuden takaamiseksi suosittelen kuitenkin panostamaan laatuun ja käyttämään mahdollisimman vankkatekoista kärryä sille sallittujen massojen puitteissa.

Kuorman sijoittaminen

Kuormasta tulisi tehdä mahdollisimman matala ja yhtenäinen kokonaisuus. Sen painopiste tulisi sijoittaa leveyssuunnassa mahdollisimman lähelle perävaunun pituussuuntaista keskiviivaa. Pituussuunnassa painopisteen tulisi olla niin, että aisapainoa on vähän, mutta ei liikaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos pystyy nostamaan aisan vetokuulaan kohtuullisella voimalla – ilman suurempaa ponnistelua – on aisapainoa sopivasti. Nostetta aisaan ei saa missään tapauksessa kohdistua eli jos aisa nousee ilmaan, kun vetopää irrotetaan vetokuulasta, on kuorman painopistettä siirrettävä eteenpäin.

Takapainoinen kuorma on hengenvaarallinen ja sellainen syntyy herkästi esimerkiksi kuljetettaessa pitkiä lautoja – vieläpä ihan sallittujen ylitysten puitteissa. Perävaunu on kuin keinulauta eli ylitykset lavan edessä ja takana tulisi pyrkiä pitämään yhtä suurina tasapainon säilyttämiseksi.

Enintään perävaunun kuormatilan takareunan saa ylittää kaksi metriä. Eteenpäin näin pitkä ylitys ei kevytperävaunussa useinkaan ole mahdollinen, joten riski takapainoisuudelle kuormatilan takareunan maksimiylityksellä on suuri. Yli metrin ylitys taaksepäin on merkittävä punaisella tai punakeltaisella lipulla tai haasteellisissa olosuhteissa punaisilla valolla ja heijastimella. Mikäli on tarve kuljettaa enemmän niin pitkiä lautoja, että niitä ei saa turvallisesti kuormattua perävaunuun, on syytä valita joku muu kuljetustapa. Usein tähän saattaa löytyä turvallinen ratkaisu puutavaraliikkeestä.

Sivusuunnassa kevytperävaunun kuormatilan reunoja ei saa ylittää ollenkaan, ellei kyse ole veneen kuljettamisesta. Mikäli olet aikeissa kuljettaa venettä, kannattaa kyseiseen kuljetukseen liittyvään lainsäädäntöön tutustua tarkemmin.

Sidonta ja tuenta

Kun kuorma on sijoitettu perävaunuun huolellisesti, pitää sen paikallaanpysyminen varmistaa tuennalla, sidonnalla, lukitsemalla tai peittämällä.

Kuorma ei saa siirtyä perävaunun lavalla missään liikennetilanteessa, koska tämä saattaa aiheuttaa äkillisen muutoksen perävaunun aisapainoon ja edesauttaa näin yhdistelmän hallinnan menettämistä. Mikäli kuormassa on pölyävää tai varisevaa ainesta, on se suojattava kuormapeitteellä.

Sidonnan tms. tiukkuus on syytä varmistaa säännöllisesti myös matkan aikana. On suositeltavaa tehdä tämä jokaisen tauon yhteydessä.

Perävaunun edessä on maksimimäärä pihalaattoja, joita kuvan yhdistelmällä saa kuljettaa. Sallitun kuorman pienuus saattaa yllättää kuljettajan.
Kevytperävaunu on kuin keinulauta. Jos ylitys takana on suurempi kuin edessä, tulee kuormasta herkästi takapainoinen. Tällöin perävaunun aisa pyrkii nostamaan vetoauton perää ja yhdistelmä on todella vaarallinen.
Jos perävaunun aisa pomppaa ylös, kun se ei ole kiinni autossa, on vaunu väärin kuormattu. Kuorman painopistettä on siirrettävä eteenpäin, jotta aisanoste muuttuu aisapainoksi.