Lyhytaikaiset kilvet

26.11.2020, klo 00.00

Voiko ostetun auton ajaa Suomeen Saksan keltaperäisillä lyhytaikaisilla kilvillä?

Saksasta autoja ostaneet ovat vuosien saatossa käyttäneet myös Saksan lyhytaikaisia siirtokilpiä (Kurzzeitkennzeichen), vaikka lyhytaikaiset kilvet ovat maan lakien mukaan vain kansalliset kilvet. Kilvet on tarkoitettu koeajoihin ja siirtoihin toiselle paikkakunnalle. Vuosien mittaan Saksan eri rekisteröintitoimistoilla on olleet kovin erilaiset käytännöt siitä, millaiset kilvet auton ostaja saattaa saada.

Lyhytaikaiset kilvet ovat voimassa enintään 5 vuorokautta ja kilpien tunnisteena on keltainen reunus kilven oikeassa reunassa.

Lyhytaikaisien kilpien myöntämisehtoja on kiristetty vuosien varrella. Viimeisimmät kiristykset astuneet voimaan 1.4.2015. Ajoneuvojen rekisteröintiasetuksen (FZV) mukaan lyhytkaiset kilvet voi hankkia joko ajoneuvon haltijan kotipaikkakunnalta tai siltä paikkakunnalta, jossa ajoneuvo on. Asetuksen soveltaminen kuitenkin vaihtelee huomattavasti eri rekisteröintitoimipisteiden välillä. Joissakin toimipisteissä ulkomailla asuvalle ei anneta lainkaan keltaisia siirtokilpiä.

Asetuksen mukaan autolla pitää olla siirtokilpien saamiseksi voimassa oleva ”HU” eli Hauptuntersuchung, siis määräaikaiskatsastus (”TÜV”). Auto pitää esittää rekisteröintiviranomaiselle ja lisäksi autosta pitää olla rekisteröintitodistuksessa konkreettiset yksilöintitodisteet (malli- ja merkkitiedot sekä merkinnät EU-tyyppihyväksynnästä tai yksittäiskatsastuksesta).

Siirtokilville tarvitaan liikennevakuutus. Jos saksalainen rekisteröintitoimisto ei hyväksy suomalaista liikennevakuutusta, pitää esimerkiksi lähistöllä sijaitsevasta kilpipajasta hankkia saksalainen liikennevakuutus.

ADAC varoittaa, että Saksan siirtokilpiä ei välttämättä hyväksytä ulkomailla. Saksalla on kahdenvälinen sopimus siirtokilpien hyväksymisestä vain Itävallan, Italian ja Tanskan kanssa.